Mazsolás-kókuszos csemege | Zelegor Törpmanó
mazsolascsemege

Nagymaszat sk találmánya: kókuszreszelékbe mártogatott mazsola fogpiszkálókra szurkálva.

Újabban ez a házi kedvenc. Nem kell drága alapanyag, s akár egy ügyes ovis is képes elkészíteni.

A nagy hír pedig az, hogy szinte nulla a balesetkockázata, és akár egyedül is elpepecselhet vele a konyhában a purec, ha hagyod. (Azért takarítani utána csak kell, de mi az a gyors sepregetés 10 percnyi csendért?!)

Hozzávalók:

  • egy marék mazsola (kinek-kinek tehetsége szerint. Nálunk több marék fogy el…)
  • kókuszreszelék (sajna, ehhez sem tudok pontos adagot írni, de úgy szemre mérd ki)
  • fogpiszkáló (egy csomag simán elfogy, főleg, ha minden egyes mazsolácskát fel szeretnének szúrni)

Hogyan csináld?

Ha azt szeretnéd, hogy a csemetéd egyedül végezze el, s lepjen meg téged a végeredménnyel, akkor tetszés szerint mérd ki a hozzávalókat ütés- és koppanásálló edénykékbe, majd az elkészítési módját oszd meg a kölyökkel: forgasd bele a mazsolákat a kókuszreszelékbe, majd tűzd fel őket a fogpiszkálókra.

Hogy közben a számolási készsége is elmélyüljön, megszabhatod, hogy hány (háramt, ötöt, tízet) mazsolaszemet tűzzön fel egy fogpiszkálóra. Vagy számolja meg, hány szemet tud felfértetni egy fogpiszkálóra. Vagy számoljon kettesével, hármasával…

mazsolascsemege2

Külön feladat lehet, hogy ossza el a kész terméket a családtagok, vendégek között.

Ha közös tevékenységben gondolkodtál, akkoris jó, ha előre kiméred a hozzávalókat, s majd együtt forgatjátok be a szemeket a reszelékbe.

A nagy hozadéka ennek a konyhatündérkedésnek elsősorban maga a gyermek abból fakadó élménye, hogy képes valami látványosat és finomat (már akinek ízlik ez) készíteni. Másodsorban pedig játékosan gyakorolja a számolást, ami nem egy elvetendő dolog, ha az iskolai órákra gondolunk.

Ha meg családi együttműködés keretében zajlott ez a tevékenység, akkor a közben kialakult beszélgetés, mókázás jelenti a pluszt a gyereknek.

mazsolascsemege3

A csemege meg csak a ráadás, ugye?

Jó étvágyat! :)

 Kosztándi Tímea

családi élményszerző

 

Vélemény, tipp, ötlet? Alább írhatod!