Pufarinnal a világ | Zelegor Törpmanó
Általában a  gyerekek nagy kedvence a pufarin. Színes, ízletes, lehet vele babrálni, édes, enyhén savanykás. Mindegyik szem más-más formájú és ízű.
Azonkívül, hogy a túlzott, felelőtlen “használata” rontja a gyermek étvágyát és fogait, fel lehet használni fejlesztő tevékenységekre is. Nem kell hozzá drága játék, s máris kész a családi élmény!
Hogyan?

Mivel édes, már megfogtad a gyereket. Innentől könnyű dolgod van, mivel VÁRJA azt a finomságot, a játék csak ráadás.

Például kérheted tőle, hogy először válogassa ki színek szerint. Majd minden feladat után megehet x mennyiségű pufarint. Ezzel jutalmazod is (motiváció fenntartása).

  1. Ha csak annyit kérsz tőle, hogy az elébe tett tálkányi/maroknyi adagot válassza szét színek szerint, már a halmazalkotást és a színek felismerését gyakoroltátok.

  2. Ha mindezt idegen (=a tanulni, gyakorolni kívánt) nyelven kéred, akkor már otthoni nyelvtanulást is játszottok.

  3. Ha arra is figyelmet szentelsz, hogy nézze meg a kiválogatott szemekből hány azonos színű van, akkor már a számolást is gyakoroltátok.

  4. Össze is lehet adni a különböző csoportokat. Összeadást gyakoroltok.

Színek szerinti rendezés. Kollázstechnika pufarinnal.

5. Idegen nyelven is lehet gyakorolni a számolást, összeadást.

6. Kreativitást fejlesztő tevékenység, hogy a különböző szemekből állítson össze egy képet. Vagy egy rajzot rakjon ki pufarinból.

  1. DE gyakorolhatjátok a kivonást is. Pl: a fehérből egyél meg ötöt, hány marad még? És komplexebb matematikai feladványt is adhatsz neki, amit ott helyben találsz ki (csak bizonyos színekből vehet el, a legkevesebből stb.).

 

Miért és mire jó mindez?
A gyerekkel minőségi időt töltesz el.

Vele vagy, foglalkozol vele. Feltöltöd a szeretet-tankját.

Látod a fejlődését. Jutalmazhatod.

Együtt kacaghattok. Visszakérdezhetsz. Segíthetsz.

S a gyerek meg boldogan ismétel és/vagy sajátít el olyan alapdolgokat, amikre később (akár iskolában, akár a nagybetűs életben) nagyon sokszor hasznát veszi.

 

Biztos vagyok benne, hogy csuda jó dolgokat műveltek majd otthon! Megosztod velünk?

Vélemény, tipp, ötlet? Alább írhatod!