Unalmas a templom? – Olyan nincs! | Zelegor Törpmanó

Történt már veled olyan, hogy nagyon szerettél volna beülni valahova, megnézni valamit, részt venni egy kiállításon, egy megnyitón?

De nem tudtál, mert ott a gyermek, s őt épp nem érdekli az aktuális felnőtt programod?

Szeretnéd megmutatni a kölyöknek egyik-másik műemléknek a szépségét, de az épp nem vevő rá?

Ezzel a módszerrel garantált a kettős sikerélmény! A tiéd is, meg a pureceké is! ;)

farkasutcaitemplom2

Maszkurák a feladat előtt.

Itthon vagyunk Kolozsváron és részt veszünk a Kolozsvári Magyar Napok 2015-ös kiadásán. Lehet, tudod, lehet, nem, de most adták át a felújított Farkas utcai templomot. [Egyszerűen gyöngyörű, muszáj megnéznetek!] S mint gondos, lelkiismeretes szülő szerettem volna megismertetni a kölykecskékkel ezt a szépséget. Enyhe ellenállásba ütköztem az elején, de az izgalmas játék, nomeg a fagyi ígérete, megtette hatását… :)

Mit csináltam?

Először is elmentem egymagamban a templomba [míg lázas gyerekalkotás folyik, van egy pár perc szabad sétára], gyorsan feltérképeztem a helyet, és kerestem olyan érdekességeket, amiket a csemetéknek meg kellett keresni.

Az én listámon ezek szerepeltek: keressék meg, hol írnak Mátyás királyról, keressék meg a faragott járólapot [lehet, nem ez a szakszó reá, de majd mutatok képet róla], valamint Apafi Mihály fejedelem sírját, és legalább egy koponyát találjanak meg a sokból, illetve üljenek bele egy-egy gróf székébe.

farkasutcaitemplom1

Körbeálltuk és megpróbáltuk kisilabizálni ezt a sírkövet, alias faragott járólapot.

Minden sikeres feladat elvégzéséért jár egy pont. A pontok értékeit előre is meg lehet határozni, illetve a jutalmat is be lehet ígérni. [Csak aztán kéretik be is tartani, mert ha nem, örökre elveszed a kedvét minden jövőbeli ilyesfajta játéktól.] Ha igazi rutinos játékosok vagytok, akkor akár időre is játszhatjátok.

farkasutcaitemplom6

Beszélni kell a templomba illő viselkedésről is. Hangosan nem beszélünk, nem rohangálunk [még akkor se nagyon, ha épp megvan a megfejtés...].

Mindezeknek a tevékenységeknek egy részéhez szükséges az olvasni tudás, így ez a játék kiváló lehetőség a gyakorláshoz, valamint egy jó adag megfigyelőképességre is szükség van.

farkasutcaitemplom4

Címerek silabizálása. Nem baj, ha nem pont az a szék volt a grófé, de feléje van felakasztva a grófi címer, így megvan a pont!

Persze, a kitalált tevékenységek a gyermek korosztályának megfelelően változhatnak. Lehet több vagy kevesebb pontot is betenni. Például lerajzolhatja a gyerek a kedvenc templomrészét, egy részletet valamiből, vagy lemásolhatja a kedvenc/kiszemelt címert is. Memorizálhat évszámokat (mikor adták ki a rendeletet, mikor kezdték el építeni, mikor fejezték be), neveket (melyik király adta ki az építési rendeletet, melyik irály uralkodása alatt fejezték be, milyen neveket tudott megjegyezni a címerek írásaiból [legyen minimális elvárás is, pl. 3 név?], kikeresheti a csak kolozsvári születésűeket stb.

farkasutcaitemplom5

A nehezebben megtalálható feladatokhoz jár némi segítség: a templom melyik részében keressék, nekik szemmamagasságban vagy még feljebb, színes-e vagy sem az, amit keresniük kell. Itt megtalálták Mátyás király nevét a díszes betük között.

Ezzel a módszerrel sikerélmény éri a gyermeket, játékosan és pozitívan használhatja fel, gyakorolhatja a már megszerzett tudást, s csak úgy, mellékesen bővíti is ismereteit. A játék levezetése képpen, akár fagyizás közben, akár még ott helyen, beszélni lehet minden olyan dologról [esztétikáról, építészetről, történelemről, legendákról, szimbólikáról stb.] amiről biztos tudásod van s hozza magával a téma.

farkasutcaiteplom3

A koponyás/halálfejes téma lehet, hogy nem a rózsaszín pónikat kedvelő korosztály kedvence, de nyert ügye van a lázadóbb kamaszoknál. Akár következő blúzuk motívumát is fellelhetik köztük. :)

S miközben épp folyik a lázas kutató- és felfedezőmunka, dőlj nyugodtan hátra és hallgasd az épp gyakorló orgonista játékát! El vannak foglalva a purecek. :)

Jó játékot, jó feltöltődést!

Kosztándi Tímea,

családi élményszerző

Vélemény, tipp, ötlet? Alább írhatod!