“Munkával és kitartással lehet előrehaladni az életben” | Zelegor Törpmanó
gundischAgi5

Gündisch Ági kolozsvári születésű üzletasszony, háromgyermekes családanya. Elemitől középiskoláig a Báthory István líceumba járt, ahol „nagyon jó volt.” Ott ismerte meg a férjét, Zolit is, akivel másodévben házasodtak össze. Elsőévtől dolgozik a saját cégükben.

És, tenném én hozzá, az üzletben is. Amint a családi vállalkozásként működő Nobila Casa példája kiválóan bizonyítja. Jelen interjúban Gündisch Ágnessel, a cég kereskedelmi igazgatójával beszélgettem családról, üzletről és a kettő kölcsönhatásáról, nevelő erejéről.

Lássuk, hogy működik náluk!

Rég várt két gyermek után hirtelen betoppant egy meglepetés baba is. Miként éltétek meg ezt a váratlan fordulatot, s van-e még kihatása a mostani életetekre?
Nagyon nehezen hittem el én személyesen, hogy újra babát várok. 8 hetes terhes voltam amikor elvégeztem a tesztet. Álomterhesség volt. Egy percig sem gondolkodtunk, nagyon örültünk ennek a csodának, még akkor is, ha tudtuk, hogy a korkülönbség az ikrek és a kicsi között kevés. Gyakorlatilag 3 két év alatti gyerekünk volt. Viszont mindig is legalább 3 gyermeket szerettünk volna,..
Kihatása a mostani életünkre az, hogy most már három nagyocska gyermekünk van (8,8 és 6 évesek), túl vagyunk a bébis, kisgyerekes, “hisztis” éveken és csodálatos velük lenni. Talán ezek a legszebb évek eddig. Jól egyeznek és sokat játszanak együtt. Közös a téma.

Fiúnevelés, lánynevelés. Tesztek-e különbséget a kettő között? Van-e valami, ami csak a fiúnak vagy csak a lányoknak szabad?

Elméletileg nem teszünk különbséget a gyerekek nevelési módja közt, mégis, mivel olyan nagyon különbözőek mindhárman, próbálunk valamelyest hozzájuk igazodni. Ami a fiú-lányokat illeti, érdeklődési körük más. A mi fiúnk szívesen segít a házimunkában, de szívesen focizik, bármilyen telefonos, kutyus játékhoz hozzáfér pillanatok alatt elboldogul rajta, és imád olvasni. Talán sportot űz az olvasásból. De nem igazán színez, rajzol, táncol, ami a lányoknak a kedvenc szórakozása és ebben mindketten egyformán vesznek részt és szeretik. Ezen kívül rengeteget vannak együtt a három unokatestvérükkel, akik mind fiuk és természetesen mind kint szaladgálnak, kuckót építenek, bicikliznek. Ami szabad, az egyformán szabad mindannyiuknak. Éppen ezért a lányok sem idegenkednek a focitól sem…
Anna, a Balázs ikertestvére az elemző. Ő azonnal látja a történtek, beszédek közti összefüggéseket. Nagyon jó az asszociálóképessége, de ő inkább  a megfigyelő. Őt folyamatosan nógatni kell, hogy valamit csináljon is meg. Szerencsére tanulni nagyon szívesen tanul és pontos kivitelező.

gundischAgi6

Sokat vannak együtt az unokatestvérek.

A kicsi az a szorgalom megtestesítője. Imád játszani, takarítani és rendezni, azon kívül bármire megkéred ritkán mond nemet. Ő a jó barát-típus.
Az asztalt mindannyian ugyanúgy meg kell terítsék (be vannak osztva napokra) és evés után le kell szedjék, a szobájukban mindhárman rendet kell rakjanak, takarítsanak. Ez kizárólag az ő feladatuk. Persze, van aki nagyol, van aki meg rettentően alapos.
A legfontosabb, hogy szeretjük őket, és ezt ők tudják és érzik.

Van-e hagyományosnak mondható női és férfimunka a családotokban? Hogyan birkóztok meg a gyermekneveléssel és a házimunkával?
Van, igen. A főzés az én feladatom. A bevásárlás mindkettőnké. A ház körüli nehéz munka a férjemé, a szőnyegporolással együtt. A megbirkózás folyamatosan zajlik. Segít nekünk egy bébiszitter, aki elhozza a gyerekeket az iskolából, illetve összeszedi a házat, és a gyerekekkel van, amíg mi délután hazaérünk. Aztán általában a focira Zoli kíséri leggyakrabban Balázst, a lányokat a balettre én.

gundischagi2

Hárman párban.

Mi az, amire leginkább büszkék vagytok a családi életetekből?
Arra, hogy minden este (kivéve amikor el vagyunk utazva) együtt vacsorázunk és a gyerekek segítenek az előkészületekben. Azok a mi családi pillanataink.

Mi az a vállalkozói létből szerzett élettapasztalat, amit föltétlenül meg szeretnél a gyermekeidnek is tanítani, átadni?
Az hogy nagyon sok új dologgal találkozunk nap mint nap, és a legfontosabb, hogy ne féljünk belevágni, mégha az idegen és ijesztő is számunkra. Aminek egyszer nekivágsz, azt meg is tudod valósítani. Csak neki kell látni.

Mennyire befolyásolja a családi életeteket a közös cégben dolgozás?
Nem igazán hozzuk haza a munkát. A 15 év alatt megszoktuk, hogy a cégben a céges dolgokat, és itthon a családi dolgokat beszéljuk meg; ugyanakkor inkább hajlunk arra, hogy a cégben is szánjunk időt a családra, mint fordítva. Annyit viszont elmondunk és el is akarunk mondani a gyerekeknek, hogy hol dolgozunk, mit csinálunk és bizonyos dolgokba már bevonjuk őket is a cégbe.  Például a fényképezésekbe, az üzletnyitásokba. A fényképezések nálunk zajlanak és ők is besegítettek. Egyelőre nem szólhatnak bele a dízájnba, de ha vannak jó ötleteik, meghallgatjuk őket. Azon kívul a vakációban lejöttek a cégbe egy-két napot termékeket címkézni. Ezért pénz is járt: 10 bani egy feltett címke. :)

gundischAgi1

Kirándulva, biciklizve. A legjobb időtöltés.

Milyen a gyerek és a pénz viszonya a családotokban? Mire szabad költeni s mire nem? Mit engedtek meg nekik, és mit tiltotok?
Ilyen-olyan kis házimunkákból, amik különleges feladatok voltak, mint a csigagyűjtés, almaszedés, különleges takarítási akció adunk a gyerekeknek előre leegyeztetve a munkájukért pénzt. Ezt a pénzt aztán beadják az apa-bankba, ami kamatozik. 100 lejenként 1 lejt havonta. Az elmúlt néhány évben összegyűlt pár száz lejük, de ebből még nem igazán költöttek, hála az apa-banknak, aki hűségesen őrzi nekik a pénzüket. Amúgy néha kapnak egy pár lejt, amit elkölthetnek az iskolában teára vagy perecre, de ez elég ritkán fordul elő. Még kicsik a ”pénzköltéshez”.
Amit a legszívesebben veszünk azok a könyvek, ott vagyunk a legengedékenyebbek pénzköltés szempontjából. Tilos nincsen, inkább keretek közé helyezve a számítógépes játék. Az heti egy óra, hétvégén, amit ők fél óra szombat, fél óra vasárnapban használnak el.

Mi az, amit elnézel a gyerekeidnek és mi az, amit nem?
Talán a hazugság az, amit nem tudok elnézni és a szemtelen viselkedés. A hivalkodás. Ezeket nem tűröm és arra tanítom őket, hogy szerények és becsületesek legyenek. Arra tanítjuk őket, hogy őszinték legyenek és soha nem harapjuk le a fejüket, ha valami butaságot csináltak, és bevallják. Inkább vallják be, mint hogy ne tudjunk róla.

Melyek azok a leggyakoribb gyereknevelési kérdések amin leginkább vitatkoztok és miként oldjátok az ezzel járó feszültséget?
A feszültség köztünk az az, hogy Zoli jobban félti őket. Ő az, aki még nem engedné az üzletbe vásárolni őket egyedül, mert át kell menni az úton, vagy aggódik, ha egyedül vannak otthon egy fél óránál többet. Számomra pedig ez a függetlenségre való nevelés. A megbízás a gyermekemben.gundischagi4

Melyek a kedvenc közös játékotok, és mivel szeretitek eltölteni a családi szabadidőtöket?
Számomra a társasjátékozás. Azt akármennyit és akármikor.
Zoli számára a biciklizés. De szívesen kirándulunk mindannyian együtt, és az a legjobb időtöltés.

Milyen, számotokra fontos értékeket szeretnétek átadni gyermekeiteknek?
Szeretném, ha megbecsülnék és értékelnék, azt amijük van. Hogy munkával és kitartással lehet előrehaladni az életben, és hogy mindenki iránt nyitottak és kedvesek legyenek. Hogy nyitottak legyenek az újra és mindig tanuljanak. Tanuljanak az iskolában, a tanítóktól, tanároktól, a könyvekből, a környezetükből, az emberektől, egymástól.

gundischAgi7Mit reméltek, mire vágytok gyermekeitekkel kapcsolatban?
Azt reméljük, hogy sikerül mind fizikailag, mind szellemileg egészséges felnőtteknek nevelni őket, és tudjuk majd támogatni abban őket, hogy megtalálják azt, amit a legjobban és a legszívesebben csinálnak. Hogy amiben a legtehetségesebbek, majd gyakorolni is tudják. Talán ez a mi feladatunk.

 Kosztándi Tímea,

családi élményszerző

Vélemény, tipp, ötlet? Alább írhatod!