Házi, száraz ételízesítő (vegetta) készítése | Zelegor Törpmanó
hazietelizesito1

Feltöltésre szoruló ételízesítős üveg.

Így, télvíz idején, amikor kevés a friss zöldség, és ami van, az is rohamosan romlik, érdemes utánanézni, milyen egyéb, pl. konzervált zöldségalternatívák vannak a piacon.

Mivel nemigen lelkesedem a bolti, sokszor agyonsózott ételízesítő keverékekért (legyen az kocka vagy por), inkább saját termesztésű és/vagy készítésű eltett zöldfűszerekből boldogulok.

Ám a zöldfűszer nem zöldség, s még távolról sem voltam elégedett a felhozatalommal, míg szembe nem jött velem a tesóm ötlete.

Miben rejlik ez a számomra csudajó ötlet?

Saját zöldségek házilag történő szárítása ételízesítés céljából.

Nyilván, nincs mindenkinek lehetősége saját zöldséggel dolgozni, de ez még így is megéri, ha a piacról szerzed be a szükséges hozzávalókat.

 Az elkészítése menete:

Végy egy marék zöldséget és pucold meg! Ez a marék lehet kisebb vagy nagyobb mennyiségű is, a lényeg hogy legyen benne murok (sárgarépa), celler-, petrezselyemgyökér, karalábé, hagyma. Tehetsz mellé peszternákot is, különleges ízt ad az egyvelegnek. Ám semmiképp se felejtsd ki a hagymát! S ha egy csepp extra ízre fáj a fogad, akkor a fokhagymát mindenképp tegyél bele! (Ez utóbbit nem reszelve, hanem apróra vágva.)

Ezeken kívül szükséged lesz még levélfűszerekre is: petrezselyem-, cellerlapi, lestyán.

Mennyiség?

Kinek-kinek tetszése, ízlése és lehetősége szerint. :)

1. lépés:

A kiválogatott, alaposan megtisztított zöldségeket lereszeled (én a nagyobb lyukon szoktam).

reszeltmurokA

Egy halom halvány reszelt murok további akcióra várva.

2. lépés:

A megreszelt zöldségeket sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezed, majd berakod a lerbe. Ehhez a tevékenységhez jó, ha van kemencéd vagy szárító/aszalógéped. Szimpla lerben is próbáltam elkészíteni, de nem értem el vele számomra megfelelő eredményt.

Ha például kenyérsütés után rakod be, az a hőfok ideális erre az akcióra. (Arra is felkészülhetsz, hogy az első adagot/adagokat odaégeted… Én két kiló karalábéval fizettem meg a tanulópénzt.)

 

3. lépés:

Ügyesen odafigyelve kavargatod a reszelt anyagot. Ha úgy látod túl hevesen pirul, vedd ki a tepsit, hagyd hűlni még a sütőt. A sütőpapír meg arra jó, hogy még könyebben lehessen forgatni, kavarni a száradó zöldségreszeléket. Ez jó sokat eltarthat, s idő kell, míg rájösz, mi mennyi idő alatt készül el. A karalábénak pl. több idő kell a petrezselyemhez s murokhoz képest.

Kész az aszalt murok. (Halovány muroktól ne várj színesebb eredményt…)

 4. lépés:

Hagyod kihűlni, félrerakod, majd a teljesen kihűlt zöldségreszeléket összekevered a száraz zöldfűszerekkel (lapikkal). Azért nem írtam pontos mennyiséget, mert én például alapból két-két kilóval kezdek, ami egy cseppet sok kezdésnek. :) Számíts arra is, hogy száradás alatt összeesik a zöldség, így sokból kevés lesz, a kevésből még kevesebb.

A szárított zöldség akkor van kész, amikor már porlik, de nem pirult meg, nincs odaégve a teteje. Két alkalom után már te is felismered!

hazietelizesito

Íme, a kész ételízesítő! Mi van benne? Petrezselyem (lapi és gyökér), celler (lapi és gyökér), peszternák, lestyénlapi, murok, fokhagyma, hagyma (rendes és póré)…

Miután megvan a kész mix, robottal még egyszer összezúzom, porítom, így még a legkényesebb csemete se mondhatja, hogy nem eszi meg a … (tetszés szerint behelyettesíthető), merthogy nem tűnik fel neki. :)

Persze, ha mindezt a gyermek szeme láttára, netán vele közösen végzed, lehet, hogy emlékezni fog. Ha másra nem, hát arra, milyen jó móka volt reszelni, kavarni a zöldséget, vagy lesni, mikor lesz már kész.

Igazi családi élményszerzés lehet, ha nem muszájból, hanem kedvből és játékból csináljátok közösen.

Kosztándi Tímea,

családi élményszerző

Vélemény, tipp, ötlet? Alább írhatod!