Az oltásokról háziorvosi szemmel | Zelegor Törpmanó
szekeresDr

Dr. Szekeres Ibolya kézdivásárhelyi háziorvos a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet végezte el 1971-1977 között. Szakorvosi vizsgáját 1992-ben, míg a főorvosi vizsgáját 1998-ban tette le. Folyamatosan, évente több alkalommal is résztvesz orvosi konferenciákon, továbbképző tanfolyamokon.

Romániában melyek az ajánlott, úgynevezett kötelező oltások? Melyik mi ellen véd?

A kötelező védőoltások változtak és változnak a környezetünk járványtani helyzete szerint. Jó pár éve a kötelező védőoltások a következő fertőző betegségek ellen nyújtanak védettséget:

-B hepatitis okozta fertőző májgyulladás-Hepatitis B oltása

- fertőző tüdőbetegség ,tuberkulozis-BCG oltás

-torokgyík-Difteria oltás

-szamárköhögés-Pertussis oltás

-merevgörcs-Tetanusz oltás

-felsőlégúti fertőző megbetegedés-Haemophilus influenze oltás

-gyermekbénulás-Poliomielitis oltás

-fertőző fültőmirigy gyulladás,mumpsz-Oreion oltás

-kanyaró-Rujeola oltás

-rózsahimlő-Rubeola oltás

-humán papillomavírus -HPV oltás(ez még nem kötelező oltás, de államilag támogatott: ingyen megkaphatják azon személyek, akik igényelik)

-grippé-influenza elleni oltés

  Ezek az oltások különböző társításban léteznek: kettes(Bivaccin), hármas oltás(DTP), ötös oltás (Pentaxim), hatos oltás(Hexa),hármas oltás(Priorix).

Habár a közvélemény kötelező oltásoknak ismeri őket, van-e lehetőség ezeknek a visszamondására? Mi ilyenkor az eljárás?

Igen,a szülőnek jogában áll a kötelező védőoltások visszautasítása, aláírás ellenében. Ez azért van így, hogy az orvos, aki értesítette, tájékoztatta a szülőt a védőoltás idejéről, fontosságáról, lehetséges mellékhatásairól, védve legyen. Ugyanis a védőoltások kiírását az országos-megyei járványtani intézet irányítja, pontosan leközlik mely korosztály milyen védőoltást kap. Ezek elvégzését minden hónap végén, a családorvosok, a megyei járványtani intézetnek jelentés formájában visszaigazolják. Nem beoltott személyért az orvost marasztalják el, most rákérdezés formájában, régebben drasztikusabb intézkedésekkel.

Milyen időközökben történik a gyermekek oltása, újraoltása?

Mint említettem, a védőoltások elvégzését az Országos- Megyei Járványtani Intézet koordonálja. Városunkban a védőoltásokat csecsemőknél és kisgyerekeknél a családorvosok végzik el. Iskoláskorú gyermekek védőoltás elvégzése szempontjából, átlépnek az iskolarendelő hatáskörébe. Őket az ott dolgozó kollegáink oltják.

Az alapoltások csecsemőkorban történnek. Vannak védőoltások, ahol az alapoltás három oltásból áll, melyeket jól meghatározott ritmusban végzünk el. Az első emlékeztető oltás egyéves korban történik. A következő emlékeztető oltások, a mostani oltási rendszer szerint, már iskoláskorban végződnek el.

Ezek a megszokott kötelező védőoltások.

Különböző fertőző betegségek fellángolásakor, az úgymond nagy járványok megjelenésekor vagy ezek terjedésének megakadályozása végett, oltási kampányokat szervezhet a Járványtani Intézet. Emlékszem a 80-90-es években a tuberkulózis elleni oltási kampány volt előnyben. Emlékeztető oltásokat, gyakran, 3-4 évente végeztünk. Ennek is tudható be, vélem;nyem szerint, hogy a gyermek tuberkulózis esetek száma nagyon lecsökkent, sőt a felnőtt fertőzőtt betegek száma is sokkal alacsonyabb lett. A 2000-es évek elejétől a kanyaró elleni harc indult el. Ez alkalommal is az volt a cél, hogy minél nagyobb gyermek-populáció legyen lefedve védőoltással.

A népesség migrációja, az országhatárok átjárhatósága következtében bármikor lehet számítani fertőzőbetegségek terjedésére, amely majd plusz immunizálási munkát tesz szükségessé. Ezért hetente- havonta jelentjük a Megyei Járványtani Intézetnek az általunk felfedezett fertőzőtt betegeket.

Melyik oltás mennyi időre biztosít védettséget a gyermeknek?

A szakirodalom szerint bizonyos védőoltások különböző időszakokra adnak védettséget. Egyes védőoltások hosszú időre védnek: 15-20 évre, talán egy egész életre, például a Hepatitis A elleni oltás, mások rövidebb időre, 3-5 évre adnak védettséget, mint a Tetanusz elleni védőoltás. A fertőző betegségek kivédése védőoltásokkal folyamatban lévő tudományos munkák tárgyát képezik napjainkban is.

Mit lehet tenni olyankor, ha a szülő ugyan be szeretne oltatni a gyermekét, de hiánycikk az oltás?

Volt időszak, amikor hiányzott az oltóanyag és ezért nem lehetett időben beadni a védőoltást. Ilyen esetben néhány szülő megvásárolta az oltóanyagot. Akinek nem volt anyagi lehetősége ezt megtenni, annak gyermeke utólag kapta be a védőoltást, amikor leszállították az elmaradott oltóanyagot.

Most van igény és lehetőség plusz védőoltások elvégzésére. Sok szülő informálodik barátoktól, médián keresztül, vagy kikéri egészsegügyi dolgozók, orvosok véleményét és megvásárolja ezeket az oltóanyagokat. Ilyen esetben én azt kerem, hogy mi végezzuk el ezen védőoltás beadását. Így össze tudjuk egyeztetni a kötelező (államilag támogatott) védőoltások beadásával.

Megemlítenék pár oltás. A Rotarix oltás a Rotavirus ellen véd. Ez a vírus csecsemőknél súlyos gyomor- és bélhurutot okoz. Aztán a kullancs által terjesztett betegségek elleni védőoltás, a bárányhimlő elleni védőoltás, a Pneumococcus baktérium elleni védőoltás, amely súlyos tüdőgyulladást, középful gyulladast okoz. Ez utóbbi idős krónikus tüdőbetegeknek, asztmás betegeknek is nagyon javalt.

Melyek lehetnek egy oltás normális mellékhatásai és mit tehet ilyenkor a szülő?

Minden alkalommal a védőoltás elvégzését egy vizsgálat előzi meg. Az anyát kikérdezzük a csecsemő, gyerek állapotáról, kizárva ezzel, hogy betegnél végezzük el a védőoltást. Heveny, akut betegség alkalmával sok esetben a védőoltás elmarad a teljes gyógyulásig. A védőoltást minden esetben orvos végzi vagy az orvos jelenlétében történik. Minden esetben a szülő felvilágosítást kap a védőoltásról, annak esetleges mellékhatásairól és ezek megelőzéséről, kezeléséről.

A védőoltásoknak lehetnek általános és helyi mellékhatásai. Általános mellékhatások közül megemlítem a lázat, allergiás reakciókat, étvágytalanságot, aluszékonyságot, izgalmi állapotot, bőrkiveréseket. A helyi tünetek az elvégzett oltás helyének fájdalma, duzzanása, bőrpirossága. A szülőnek tudatnia kell háziorvosával minden tünetet, amely a védőoltás beadása után jelentkezik. Az orvos hivatott eldönteni, mellékhatásról van szó vagy nem.

Véleményem szerint, minden orvos (háziorvos) saját tapasztalata, gyakorlata és legjobb tudása szerint ad tanácsot a védőoltások mellékhatásáró, azok megelőzéséről és megoldásáról.

Praktizálása során melyek voltak a legdurvább oltási mellékhatásos esetei?

Durva mellékhatásokkal praktizálásom során nem találkoztam. Enyhébbekel annál gyakrabban, de ezek egy-két nap alatt megoldódtak.

 

 

Kérd te is a Foglald le a lurkót! és a Kórházi játékok tárháza című ingyenes füzeteket, amelyekben az egyszerűtől a nehezebb fokozatig, kevés eszközt igényelő játékok közül válogathatsz unatkozó vagy lábadozó csemetéd számára!

Vélemény, tipp, ötlet? Alább írhatod!