Úgy érzem, megtaláltam az utam | Zelegor Törpmanó
IMG_3045

Szőcs Kinga,családterapeuta, szülésfelkészítő, dúla. Terápiás munkában egyénekkel, párokkal és családokkal dolgozik és pszichodráma önismereti csoportokat tart. Dúlaként és szülésfelkészítőként a közelmúltban kezdett el dolgozni. Itt érheted el a FB-oldalát!

 Honnan jött az ötlet, mi késztetett arra, hogy dúla légy?

Az ötletet az élet hozta. A szüléseim előtt – és közben– sokszor éreztem magamban egyfajta késztetést, hogy valamilyen módon szeretnék jelen lenni a szülő nők mellett, esetleg segíteni nekik. Az igazi fordulópont akkor lehetett amikor második kislányom szülésére készültem. Akkor hallottam, olvastam először dúlákról. A szülésélményeim tanulságosak voltak: életem legszebb és legmeghatározóbb élményei. Vallom hogy a szülés a megtestesült szépség, a legtisztább pillanatok egyike egy nő életében. Dúlaként mint aktív segítő ottlehetek ezekben a pillanatokban.

Pontosan mi is a szerepe a dúlának?

Dúlák mindig is léteztek, csak nagyanyáink idejében támasztóasszony (a bábaasszonyok segítői) volt a nevük. A dúla az a női segítő aki a vajúdó és szülő nő mellett van, érzelmi támaszt nyújt neki, fizikai komfortérzetét növeli masszírozás, illóolajos borogatás, vizualizációs relaxációs technika, vajúdási testhelyzetek, lazítás által.

Ha felkérnek én is folyamatosan jelen vagyok a vajúdó nő mellett, ezáltal egy olyan biztonságot nyújtok neki amire a szülés illetve a szülést követő órákban szüksége lehet. A dúla figyelme az apákra is kiterjed, hiszen vannak olyan férfiak akik a szülés pillanataiban nem vagy csak kevésbé szeretnének jelen lenni. Ebben az esetben az apa tehetetlennek érezheti magát, hiszen a munka oroszlánrészét ezúttal nem neki kell elvégeznie. A szülészetről való hazatérés után igény szerint meglátogatom otthon az új családot, és szoptatási tanácsadással illetve egyéb, gyermekággyal kapcsolatos informaciókkal segítem őket.

IMG_4409

Csoportfoglalkozásra készen a Lothus Center-ben.

Főállású hobbi vagy munka?

Is–is. Hivatásomnak érzem hogy emberekkel foglalkozzam és a dúlaság ehhez szervesen hozzátartozik. A munkám egy szeletét jelenti. Nem titok hogy kizárólag dúlaságból nem lehet megélni. Munkám nagyobb részébe beletartozik a kismama masszázs, szülésfelkészítők, a terápiák és önismereti csoportok is. Azt hiszem, az a legjobb ha az ember olyan munkát végez amitől feltöltődik, ami boldoggá teszi : a munkámból fakadó öröm és elégtétel erőt ad továbbtanulni, fejlődni az úton. Én úgy érzem megtaláltam az utam.

Honnan veszed azt az erőt, nyugalmat, ami egy vajúdó kismamának kell? Minden eset más és más, nyilván, de van-e egyfajta sztereotípia az esetekben? Mi a változó?

Az erőt maga az egyén adja, a vele való kapcsolat. Minden kismama és a benne lévő élet egy egyedi és megismételhetetlen történetet hordoz, ettől olyan különleges ez. Motivaló erő ha a dúla szenvedélyből végzi a munkát. Én ezt érzem. 

Tartod-e szülés után a kapcsolatot azokkal a kismamákkal, akiket kísértél?

Éppen a legutóbbi kísérésem után fogalmaztam meg a férjemnek, hogy a dúlaság által újabb és újabb barátságok is születnek. Ez nem véletlen, hiszen a születés, szülés az emberek életében az egyik legszebb és legkülönlegesebb pillanat, olyan intim órák ezek, amelyek nem ismétlődnek meg minden nap. Ezekben az intim órákban vagyunk együtt. Természetes a további kapcsolattartás.IMG_4413

Még ha nem is a hétköznapi értelemben vett barátság ez, jellegében más, egyedi.

Volt-e már olyan élményed, amire szívesen emlékszel vissza, nagy hatással volt rád?

Minden eddigi kísérésemre nagyon szívesen emlékszem vissza, mert mindegyiknek megvolt a maga varázsa. A leginkább azok a percek maradnak meg, amikor az anyákat a legnagyobb erejükben látom.Gyönyörűek, amikor nemcsak fizikailag hanem lelkileg is maximálisan jelen vannak. Vajúdás és szülés alatt váratlan élményekre is kell számítani.

Mi a nehézsége ennek a szakmának?

Talán a jelenlegi hazai mentalitás. Az, hogy van pár egészségügyi szakember, akik a szakmájukban igen jók, de nem értik, nem tudják, mi a dúla szerepe. Sok országban már beépült a köztudatba, hogy mi dúlák semmiképpen nem avatkozunk be medikálisan, az az orvosok és szülésznők területe.

Az lenne az ideális ha mindenki megértené, hogy a dúla szerepe csupán a kismamák lelki támogatása, és ha a szülő nő úgy óhatja, akkor a szülészet ezt lehetővé kéne tegye. A szülészorvos és bába leginkább a biológiai oldalát követi a szülésnek, a lényeg hogy végül mindnyájan a kismama és a baba javát akarjuk.

Számodra mit jelent a szakmai kihívás?

Számomra minden kihívás, ami választás elé állít. De kezdem megtanulni az élettől, hogy az elengedés és elfogadás hosszútávon erősebbé és érettebbé tesz. Kihívásként élem meg, ha egy teljesen váratlan dolog történik. Ilyenkor szoktam a belső üzenetekre, megérzéseimre is figyelni. Szeretem a kihívásokat, mert tőlük színes az élet.

Gyermekeidnek hogyan magyaráztad el, mivel foglalkozol? Mit tudnak ők erről, hogyan mondják el, mivel foglalkozol?

A nagyobbik lányom kezdi érteni. IMG_4402Amikor megkérdezi mivel foglalkozom, akkor azt mondom hogy segítek egy kismamának akinek éppen most születik meg a kisbabája. Simogatom a hátát, bátorítom, hogy ügyesen csinálja, amit csinál. Aranyos volt amikor a nagyobbik lányom a vajúdólabdára rádőlve kérte a kisebbet hogy a derekát masszírozza :) . A gyerekeknek már természetes, hogy nálunk mindennaposak a szülés-szülésfelkészítés körüli beszélgetések.

Már akkor is dúla voltál, mikor az első gyermeked szülted vagy csak a másodiknál? Milyen dúlaként szülni? Hogyan tervezted meg magad számára a szülést? Volt-e támogatód?

5 és 2,5 évvel ezelőtt még nem voltak szakképzett dúlák Kolozsváron. Ezért az én támaszom először a férjem volt, aki mindkét szülésemnél, az elejétől a végéig folyamatosan mellettem volt. Amikor azt éreztem, hogy én ezt nem bírom tovább, ő volt az, aki a szemembe nézett, és mondta, hogy milyen büszke rám, és tudja, hogy meg tudom csinálni. Ő volt, aki végig masszírozta a hátam, akinek a kezébe kapaszkodhattam, amikor világra jöttek a kislányaink. Lehet, hogy meg tudtam volna nélküle is szülni, de így sokkal kerekebb volt, hiszen mindketten jelen voltunk, amikor először nyitották ki a kis szemecskéiket. Ezek a pillanatok pótolhatatlanok.

Minden a terved szerint történt? Tudtad-e a kívánalmaidnak megfelelően átengedni magad a szülésnek, uralni a tested?

Szülési tervről akkoriban még nem hallottam, mégis fontosnak tartottam pár kérést tisztázni az orvosommal. Minden várandos-vizsgálat alkalmával elismételtem őket a rendelőben, de a szüléskor is kihangsúlyoztam az igényeimet, mert fontosnak tartottam őket. Első szülésemnél volt pár dolog amiből sokat tanultam, ezért a másodiknál már nagyon másként éltem meg. Relaxációs zenét hallgatva vajúdtam, a hasi légzéseket gyakoroltam, teljesen el tudtam engedni magam, a testem üzeneteire figyeltem, senki és semmi sem zavart meg, elaludtam. Nagyrészt úgy éltem meg, ahogy elképzeltem.

A kísért szülések során fogalmazódott-e meg benned olyan gondolat, amit ebből az érzésből, szentségből, ihletett állapotból mindenképp át szeretnél adni a lányaidnak?

A szülés az egyik legtermészetesebb dolog a világon. Minden nő úgy érkezik a világra, hogy benne van ez az ősi, ösztönös képesség, hogy világra hozza gyermekét. Azt szeretném hogy ezt a hitet és belső meggyőződést vigyék tovább magukkal.

DSC_3201

Hogyan tudod összeegyeztetni a családi életet a hirtelen jött hívásokkal, készenléti állapottal?

A hívások nem jönnek nagyon váratlanul, mert lélekben én is előre készülők. A kérdés jogos mert mint tudjuk, a babák nem súgják meg előre milyen nap jönnenek a világra. Sőt, legtöbbször éjjel döntenek úgy hogy elindulnak a nagy útra. Mindig lehet arra szamítani hogy a szülés beindulhat a terminus előtt vagy utána két héttel is. Szerencsére van egy férjem aki támogat és -ha ő éppen dolgozni van- akkor hívhatok egy pesztrát aki vigyáz otthon a gyerekekre. A csáladomnak sokat köszönhetek abban hogy támogat amikor kell.

Mennyire vannak “lányosan” nevelve, mennyire nem?

Gondolatban keveset foglalkozom ezzel. Úgy hiszem, nem erőltetem a ”lányos” nevelést. Teljesen normálisnak tartom hogy hordhatnak zöld és kék ruhadarabokat is, vagy hogy azzal játszanak amivel kedvük tartja –akár kocsikkal is. Az óvodából, iskolából rövidebb-hoszabb időre úgyis elkaphatják pl. a “barbie vírust” ami ellen nem tudom beoltani őket, ez így van rendjén gyerekkorban…aztán azt is megúnják és jön más. Fontosnak tartom azt hogy ellessék tőlem hogyan lehet egy lakást otthonossá varázsolni, fokozatosan megtanulják miben is rejlik egy családi ház lelke.

Mik a kedvenc közös, családi játékotok, programotok?

IMG_2515

Amióta a kisebbik lányom is nagyobbacska lett, gyakran szervezünk biciklis sétákat. Ezt nagyon szeretik. Ők bicikliznek, mi futunk utánuk. Nyári időszakban együtt mehetünk kávézókba fagyizni és palacsintázni. Néha kirándulunk, olyankor túrázunk kicsit, tüzet gyújtunk vagy megvizsgáljuk a bogarakat a fűben. Szoktunk együtt legózni, kirakóst játszani, a korkülönbség miatt ezt nehéz lehet kivitelezni amíg az egyik kirakja, a másik szétszedi.

Hogyan éled meg az anyaságod? Mire fekteted a hangsúlyt?

Amióta anya vagyok, nagyon másként látom a világot, és ez –ahogy a gyerekek nőnek- folyamatosan változik. Ők alakítanak engem. Várandósan csomó olyan kérdésen gondolkoztam, hogy vajon milyen anya leszek, vajon jól fogom-e csinálni, aztán a szülés után a környezetemből jövő “jótanácsok” elbizonytalanítottak. Idővel rádöbbentem, hogy az a legjobb, ahogy nekünk a legjobb, ahogy az ösztöneim diktálják…és attól a perctől kezdve sokkal több erőt kaptam. Persze, most is vannak belső harcaim, kérdéseim magam felé, de ezek azért jók, mert előre visznek és folyamatosan alakítanak. Fontosnak tartom a következetességet: ha valamit eldöntöttem akkor ahhoz tartom magam. Nagy erőfeszítést jelent ezt betartani, de hosszútávon megéri. Tapasztalom, hogy nem könnyű anyának lenni. A legnehezebb “munkahely” a világon, mert folyamatosan olyan döntéseket kell hoznunk, amelyek keresztezik életünk többi szálait, szerepeit, de semmivel sem cserélném el ezt az állapotot. A hangsúly nálam a biztonság és bizalom átadásán van, hogy azt érezzék a gyerekeim hogy szeretve vannak. Az anyaság a legjobb dolog a világon. A testi-lelki közelség. Megélni azt, hogy egy kisbaba elkezd mocorogni benned, jelzéseket küldd bentről. Életet adni egy új életnek, a testemből táplálni azt nézni ahogy alszik, végigkövetni ahogy felnő és egyre bölcsebb lesz…ezt nem cserélném el semmiért az életben. Személy szerint teljesnek élem meg az anyaságom.

2 thoughts on “Úgy érzem, megtaláltam az utam

 • 2014/09/25 at 08:55
  Permalink

  Megengedik Kolozsváron az állami klinikákon a dúlák jelenlétét vajúdáskor és szüléskor?

  Reply
  • 2014/09/25 at 21:59
   Permalink

   Ez helyzet és orvosfüggő. Vannak, orvosok, akik megengedik, vannak, akik nem mindig. Az a fontos, hogy az anya még a várandósság ideje alatt többször ismételje el, hogy mit szeretne. Jó, ha tudja, hogy minden vajúdő nőnek joga van ahhoz, hogy valaki mellette legyen a vajúdás illetve szülése alatt. Lehet az baratnő, dúla, férj, a saját anyja…olyan személy, aki mellett a vajúdó nő maximális biztonságban érzi magát. Az is lehet, hogy felfogad egy dúlát, akivel otthon sokáig együtt vajúdnak és a kórházban inkább a férjét szeretné maga mellett…de olyan is előfordult, hogy csak női kísérőt engedtek be, mert a vajúdóban egy másik anyuka is volt. Változó, de mindenképp érdemes megpróbálni, mert változásokat csak így fogunk elérni.

   Reply

Vélemény, tipp, ötlet? Alább írhatod!