Hogy a házi ne kín legyen | Zelegor Törpmanó
Ötletek játékos otthoni nyelvtanulásra

 

Elkezdődött a suli s vele együtt az év eleji ismétlések.nyelvtanulas1

Ha megerőltető rögtön a leves közepébe csapni, megosztok pár tippet a hatékony és játékos otthoni nyelvtanulásról. Lényegében a már tanultak átismétlésére nyújtok egy módszert, de kiválóan lehet alkalmazni új szavak tanulásánál is.

Ugye, kisiskolás korban még a nagyon konkrét, alapszavakat tanulják. Így egyszerű a dolgunk, mert nem találkozunk olyan fogalmakkal, mint szabadság, szeretet, fájdalom stb.

Adva van például a testrészek román nyelvből. [De lehet az bármilyen más nyelv, mert a módszer ugyanaz.]

Tudja a kölyök, hogy házija van, ismételni kell, unottan, dacosan hozza a füzetét. S akkor te lecsapsz rá, hogy na lássuk, hol az a füzet, mi volt felhagyva, nézzük csak meg. S szegény törpül és törpül, már mindjárt az asztal alatt van.

S ekkor, te, mint szuper szülő rögtön kapcsolsz, s máris felteszed a kérdést, hogy MUTASD MEG, amit mondok, lássuk, kitalálod-e, hogy mit mondok?nyelvtanulas2

Te meg:

  • sorolhatod a tanult testrészeket
  • újakat is mondhatsz neki mintegy kakukktojásként
  • viccesen artikulálhatsz
  • tréfásan hangsúlyozhatod a szót

és egyszercsak azt veszed észre, hogy kezd csillogni a purec szeme, már kezdi élvezni, már mosolyra áll a szája, hogy mennyi szót felismert, és egyre daliásabban ül azon a széken, egyre peckesebben jár a szobában.

Mikor már egy cseppet biztosabbnak érzed a tudást, akkor kombinálhatsz is 2-3 leckét. Pl. vegyítsd a zöldségeket a ruházattal, a színeket a testrészekkel, ne automatikusan, saccolásból ismerje fel a szavakat, hanem biztos tudásból.

És te, önmagára és a gyerekére büszke szülő, nekiállhatsz röptiben átismételni a többi szavakat is, akár új szófordulatokat, mondatokat is taníthasz neki.

Akár arra is megkérheted, hogy mutasson egy kék szemet, zöld szoknyát, piros kést. Kombinálhatod nyugodtan a már átismételt vagy újonnan tanult szavakat.

Ennek az interaktív módszernek a segítségével a csemetéd önbizalmát és önértékelését erősíted meg, miközben lefekteted az otthoni, örömteli tanulás alapjait.

 

Vélemény, tipp, ötlet? Alább írhatod!