Amerikából jöttem, mesterségem címere… lovasterapeuta | Zelegor Törpmanó
lovasterapia1

Spink Csilla Marosvásárhelyen született, négyéves korában menekültek ki az AEÁ-ba. 30 éves korában került vissza családjával Erdélybe, a Kézdivásárhely mellett lévő Almás faluba. Itt telepedtek le és saját udvarukon építették fel a lovardát. Lovardájukban lovasterápiával is foglalkoznak.

 Hogy kerültél kapcsolatba a lovasterápiával?

Először csak magamért lovagoltam. Aztán az egyik barátnőm lovardájában találkoztam a lovasterápiával. Elkezdtem ezzel foglalkozni, s rájöttem, mennyi megelégedettséget, beteljesedést hordoz magában, mennyire megnyugtat. Nagyon jól éreztem magam. Apránként arra is rájöttem, másnak is lehet vele örömet szerezni, nem csak magamnak.

Amikor ide költöztünk arra gondoltunk, hogy az embereknek miben tudnánk segíteni, mik a mi adottságaink, mit tudunk mi, ami másnak jól jön és így került képbe a lovasterápia. Ugyanakkor, itt nagyon sok a fogyatékos, nem nagyon foglalkoznak velük. A fogyatékos gyermekek nincsenek tisztelve és értékelve. A lovaglás önbizalmat ad nekik és sikerélményt. Nagyon jó nekik. Ebben segítünk mi nekik.

Mit fejleszt a lovaglás, mire jó a lovasterápia?

Fegyelmet, figyelmet, érzékenységet, csapatmunkát, félelmek kontrollálását, – kezelését, megnyugtatja az embert, önbizalmat nyújt, sikerélményt, és még hosszan sorolhatnám. Végülis, olyan mint egy vakáció. Elvisz a mindennapi élettől, lerakod a problémáidat. A lovaglás ringat, ami a legújabb kutatások szerint, beindítja a növekedési hormont, megnyugtatja az embert.

lovasterapia4

Annak, aki lovagolni szeretne, azt ajánlom, hogy lovaglóiskolába járjon. Mivel Erdélyben nagyon gyenge a lovaskultúra, nem vigyáznak sem a lovasra, sem az állatra, itt tudja leginkább elsajátítani a helyes lovaglást.

Miért pont Erdély, miért pont Almás?

Amerikában egy olyan helyen éltünk Dallas környékén, ahol mindenkinek mindene megvolt. Nem volt semmi dolgunk. Olyan unalmas volt. Nem tudtunk változtatni semmit semmin. Nem volt mit csináljunk. De itt van bőven elég. Sok emberen lehet segíteni.

Azért is jöttünk ide, mert nagymamám Kézdin lakik, a környéken van rokonunk mindkét oldalról (édesapám, édesanyám részéről). Sok települést végigjártunk, sokat keresgéltünk. Nem kimondottan Almásba akartunk jönni. A fő érv, ami miatt itt vagyunk az, hogy ez a ház már fel volt újítva, nagyjából úgy, ahogy mi akartuk, és volt hely egy arénának is.

lovasterapia3

Hogyan sikerült beilleszkedni a falu életébe, alkalmazkodni a teljesen más életkörülményekbe és -helyzetekbe?

Minden költözés nehéz valamiképen. Minél hamarabb talál az ember új barátokat és egy jó gyűlekezetet, annál könnyebb a beilleszkedés. Ám mi direkt élvezzük a változásokat, a nehéz időket. Nem félünk tőlük. Ebben a helyzetben tudtuk, hogy Isten teljesen benne volt a döntésünkben, úgyhogy még annál is könyebb volt.

Sok családot hívtunk meg vacsorára, s lassan megismertünk olyanokat, akikkel érdemesnek találtuk fejleszteni a kapcsolatot. Ben-nek a nyelv miatt volt nehezebb. Mikor nem tudsz senkivel értekezni s fogalmad sincs, hogy mit beszélnek körülötted, nem érezheted jól magad. Most már ügyesen töri a magyart.

 

A gyermekek két kultúrába nőnek bele. Mi a fontos számotokra, mit akartok átadni nekik az egyikből, és mit a másikból? Mennyire sikerül mindez Székelyföldön?

Hát még túl kicsik ezekhez a dolgokhoz, de Amerikába nagy az önállóság, könnyen elfogadják a kockázatot, jobban kezelik a pénzt, helyesebben működik az állam, és erősebb a hit. Itt Székelyföldön, nagyobb hangsúly van a családi kapcsolatokon, több időt szánnak az emberek egymásra, normálisabban, természetközelibben nőnek fel a gyermekek, jobban vigyáznak arra ami van, keveset pazarolnak, és kevesebb a hülyeség. Majd mikor felnőnek, meglátjuk mennyit tanultak a két kultúrából : )

lovasterapia2

 

Kétnyelvűség, többnyelvűség. Hogyan beszéltek a családban? Mennyire megterhelő ez a gyermekek számára?

Itthon angolul kéne beszéljünk, hogy erősödjön az angoltudásuk, mivel magyarokkal vagyunk körülvéve. Viszont mikor magyarul szólnak hozzám a gyerekek, magyarul válaszolok szokásból. Ben gyakran ránkszól, hogy beszéljünk angolul. Szerintem nem nehéz a gyermekeknek, nem haragszanak mikor rájuk szólunk, nem frusztráltak. De lassabban fejlődnek, haladnak mind két nyelvben.

Hogy is van az apa-anya dolgával? Mi kinek a dolga?

Itt nem tudom, mi a szokás Erdélyben. Úgy látom, hogy itt a férfi vágja a fát, végzi a mezei munkákat, de nekünk nincsenek földjeink, a fát meg a lovász vágja. Szerintem minden családban kialakul, hogy annak a családnak, mi a legjobb. Ben sokat segít este. Ő fekteti le a gyermekeket, ő olvas mesét, ő imádkozik velük. A kliensei a világ minden tájáról vannak, így éjjel 2-3ig is fenn van.

Mi úgy látjuk, hogy a szülő-gyermek kapcsolat, az  Isten-ember kapcsolatra épül. A gyermek a szülőre úgy néz fel, mint egy tekintélyre. Addig, amíg megismeri Istent, a szülők tanítják meg a gyermeknek, hogy miképp közeledjen Istenhez. A családban tanulja meg azt, hogy Istent mindent megbocsát, mindennek van következménye, ugyanakkor, Isten igazságos is. Ha például ő azt mondja, nem, akkor az nem-et jelent. Nem talán-t és nem igen-t.

A gyermekednek meg kell tanítani a határokat. Előtte el kell magyarázni neki, hogy amikor a szülő azt mondja, hogy nem, akkor az nem, ha mégis megszegi, akkor ki fog kapni. S ha mégis megszegi, akkor ki kell kapjon. Isten is így tesz. Nem változtatja a véleményét: ami rossz, az rossz, ami jó, az jó.

Kálmán most már hétéves. Erősen jó a kpacsolatunk. Állandóan jön, ülelget, puszilgat. Nem szégyellem elvinni sehova, nem nyávog. Ha valamit kérek tőle, megcsinálja. Nem hisztizik, nem nyávog.  Nagyon vagány. Könnyű így a gyermeknevelés szerintem. Nagyon könnyű.

Kálmán most már hétéves. Erősen jó a kapcsolatunk. Állandóan jön, ölelget, puszilgat. Nem szégyellem elvinni sehova. Ha valamit kérek tőle, megcsinálja. Nem hisztizik, nem nyávog. Nagyon vagány. Könnyű így a gyermeknevelés szerintem. Nagyon könnyű.

Arra azonban nagyon kell figyelni, hogy a szeretet erősebb legyen, mint a fegyelem. Sosem szabad haragból, tehetetlenségből megverni a gyermeket. Ha dühös vagy, vagy tehetetlen, legjobb, ha távolabb kerülsz tőle.

Gyakorlatban ez úgy néz ki, konkrét esetet véve, ha például a gyermek el szeretne menni a barátjához és én nem engedem el, azt mondom, nem, akkor a gyermek következő lépése az lesz, hogy elkezd hisztizni. Emiatt kikap, s akkor legközelebb nem fog hisztizni. S legközelebb figyel arra, hogy a nem, nem marad. Nem nyávog, s nem rimánkodik.

Itt az emberek nem fegyelmezik a gyermekeket. Engedik, hogy nyávogjon, hogy hisztizzenek, azt csinálnak, amit akarnak. Nem értem. Önzővé tanítják a gyermekeiket.

Kosztándi Tímea,

családi élményszerző

Szeretnéd, ha a gyermeked is részesülne ebből az élményből?

Küldd el őt Törpmanó napközis kezdő lovas- és kézműves táborába!

Időpont:  2016. július 11-15.

Helyszín: Kézdialmás

Kapuzárás: 2016. június 27.

Hívj most!  0740 779 588 / 0727 707 936

Vélemény, tipp, ötlet? Alább írhatod!