Hogyan készíts igazi karácsonyi mécsest? | Zelegor Törpmanó

narancsmecses3

Ha teljesül a prédikációbeli gyermek álma, és Karácsonykor tényleg elveszik az áramot, nem árt, ha kéznél van egy mécses. Vagy egy gyertya.

Netán mindkettő.

Nomeg, egy pár darab narancs se árt.

Amikből igazi karácsonyi illatot tudsz a lakásba varázsolni.

Kata FB oldalán jött szembe velem az ötlet, s gondoltam, megosztom veletek a saját verziómat is.

Szükséges kellékek:

  • narancs
  • teamécses/ek (minden narancsra 1 db.)
  • egész szegfűszeg darabok
  • gyufa
  • kés, kicsikanál
  • mézeskalács szaggató

A narancsokat elvágod kettőbe (lehetőleg) középen. A narancsfelekből  ügyesen kihámozod a narancs húsát úgy, hogy a héj ne sérüljön meg.

Az alábbi képen mutatom is, nekünk hogy sikerült.

narancsmecses2

A narancs húsa és héja közé behelyezed a kanalat, majd óvatosan körbeforgatod egyre mélyebben haladva lefelé. Addig végzed ezt a műveletet, amíg ketté tudod választani őket.

Miután ez megvan, a narancshéj egyik felét (felső részét) ki lehet mézeskalács szaggatóval lyukasztani, hogy a lángnak, melegnek és füstnek helyet csináljunk. Aztán úgy az alsó, mint a felső részét a narancshéjnak ki lehet díszíteni szegfűszeggel.

Helyezd az alsó részébe bele a mécsest, gyújtsd meg és tedd rá a “fedőt”. Aranyos kis mécseskét kapsz majd, ami az ünnepi asztalotok dísze lehet, de ablakpárkányon is kivállóan megállja a helyét!

narancsmecses1

Ajánlott inkább nagyobbacska, mint kisebb narancsot választani e célra, mert így kisebb lesz az esélye annak, hogy a mécses lángja megpörköli a héj szélét. Körülbelül 2-3 napot tart, ám maximális kihasználás esetén egy hosszabb vacsora után is felmondhatja a szolgálatot.

Nagyon kellemes fűszeres illatot áraszt maga körül! Igazi karácsonyi meglepi is lehet belőle!

Hm… s talán a legjobb hír az, hogy semmi sem megy kárba belőle. :)

Vélemény, tipp, ötlet? Alább írhatod!