Ingyenkaja csak az egérfogóban van | Zelegor Törpmanó
miklosgyuri
Miklós Gyuri erdélyi, kolozsvári, keresztény világnézetű magyar ember. A “Kozmutza Flóra” Hallássérültek Iskolájának vallástanára (egyúttal iskolai szakszervezeti vezető és tűzvédelmi felelős…:)…), valamint zenész, aki 14 évig a Knock Out zenekarban tevékenykedett. Egy éve a saját produkciójában, a Gitárestben gitározik, énekel.

Elvált szülőként hogyan és mennyire tudsz jelen lenni fiad életében? Mennyiben változott meg a gyermek életében betöltött szereped a válás után?

A válás utáni időt is két részre kell osztanom, mert másfél éve Magyarországon élnek, Kolozsvártól 500 kilométerre…

Ameddig itt éltek, szinte mindennapi kapcsolatban voltam a fiammal, és édesanyjával is, sokszor mentem én érte az óvodába, majd iskolába. Minden döntést közösen beszéltünk meg és kerestük mindig a legjobb megoldásokat.

Amióta odakinn élnek, ritkábban beszélgetünk, s még ritkábban találkozunk. Telefonon ugyan mindenfélét megbeszélünk, és komolyabb döntések előtt mindig kikérik véleményem, de ez nem olyan, mint amikor még itt voltak.

 

Szerinted, milyennek kell lennie az ideális apának? Te az vagy? :)

Nem, sajnos nem tudom annak tartani magam, mivelhogy nem lakunk együtt. A tökéletességhez ez is hozzátartozna.

Mielőtt kiköltöztek volna, szinte mindennapi volt a találkozás, azóta pedig évente 4-5 alkalommal tudunk találkozni. Ebből a nyári találkozás pl. 1 hónapig tartott… :)

Egyébként az ideális apa szerintem olyan személy(-iség), aki gyermekének példakép, akire a gyermek felnéz.

Szerető, kedves, melegszívű, barátságos, türelmes, mindemellett következetes, szükség esetén meg szigorú.

Úgy tudja kijelölni gyermeke határait, hogy a gyermeknek a legkevésbé tűnjön fel a korlát, s ezt folyamatosan tágítja annak érdekében, hogy a későbbi elkerülhetetlen elválás idejére bátran lehessen szabadon engedni, bízva abban, hogy jó az irány, amerre indul. Még akkor is, ha tudjuk, lesznek időnként neki is zökkenői és bukásai, de ezeket feltétlenül meg kell tapasztalnia az éretté válás folyamatában.

 

Mi az a többlet, amit így, elváltan tudsz a fiadnak nyújtani? Illetve, mi az, amitől úgy érzed, hogy családi állapotodból kifolyólag, megfosztod?

Többletet elváltan nem feltétlenül tud az ember nyújtani, hacsak azt nem számítjuk, hogy egy “maradjunk együtt a gyermek kedvéért” esetben lehet kevesebbet, és rosszabbat is adni. Ugyanis, ha a két szülő csak “gyermeknevelési szövetség”ben él, nem tudnak sem érzelmileg, sem példaként túl sokat nyújtani, és ezt a gyermek nagyon megérzi és megsínyli. Így, elváltan, megvan az a lehetőség, hogy mikor együtt vagyunk, az az idő tényleg csak rólunk szól, meghallgatjuk egymást, megbeszéljük fontos (esetenként “titkos”) dolgainkat. Értékeljük ezeket a perceket, napokat és emiatt jobban bennünk is maradnak, belénkivódnak.

miklosgyuri2

“A fiam pedig roppant büszke zenész apjára… :)”

Milyen apamodellt tartasz a fiad elé? S milyen érzés, mikor a fiad viselkedésében tükörben látod önmagad?

Tudnia kell azt, hogy tehetséges, ügyes, szép. Okos. Azt, hogy szinte bármit képes megoldani és a lehetetlen is csak egy kihívás. Hogy a munkának megvan a gyümölcse és ingyenkaja csak az egérfogóban van. És nagyon jó mindezeket időnként viszontlátni benne, kicsit elszomorító, mikor nem. De reménykedek, hogy jó mag ültetődött el benne, és valamikor szépen fog virágozni…:)

Arra szeretném még felkészíteni, hogy egy pillanatonként változó világban él, ez valószínűleg továbbra is így lesz, illetve csak fokozódni fog. Maradjon rugalmas, fogékony a változásokra, nyitott szemű és nyitott szívű. Bízzon magában, és soha egy pillanatig el ne felejtse, hogy mindenünk, amink van, Istentől van, az ő szerető kedvességéből. Ő az egyetlen, akiben mindig lehet bízni, akihez mindig lehet fordulni, és ha úgy találja jónak (úgy értve, nekünk jónak, hasznunkra válik), akkor segít.

 

Hogy néz ki számotokra az ideális apa-gyermek program?

Elsősorban tartalmas kell legyen – bár kinek mi a tartalom, az relatív. Olyan kell legyen, amiből megmarad valami, ha egyéb nem, legalább a köztünk levő szeretet-kapcsolat nyer megerősítést.

miklosgyuri3

Gyurit hihetetlenül kék szeméről és a gitárról lehet megismerni.

Hogyan tudod összeegyeztetni a zenészéleted az apás oldaladdal?

Ugye, ismeretes az a vicc, mikor arra a kérdésre, hogy “mi akarsz lenni, ha felnőtt leszel?” az a válasz érkezik a gyermek részéről, hogy “ha felnőtt leszek, rockzenész leszek!”. Mire anyuk mondja: “az a baj, hogy ez a kettő együtt nem megy.” :)

Kicsit komolyabban:a zenészélet nem zárja ki az apát, és fordítva sem. A fiam pedig roppant büszke zenész apjára… :)

Hírességed mennyire előny vagy hátrány fiad számára?

Egyelőre inkább előny. Élvezi, hogy ismernek engem, s hogy tudják, ő az én fiam.

 

Kosztándi Tímea,

családi élményszerző

Tagged on:         

Vélemény, tipp, ötlet? Alább írhatod!