Ötletes házi irattartó ovisoknak, kisiskolásoknak | Zelegor Törpmanó

IRATTARTO1

Sokszor fő a fejed azon, hogy mit hová pakolj el?

Különösképpen a gyermek apró rajzocskáit, meglepetéseit, kincsecskéit, aminek se szeri, se száma, s idővel minden talpatanyi helyet beborítanak…

Amint pakolgattam, rakosgattam, hirtelen megvilágosodtam!

Rájöttem, hogy ez kell nekem!

Szükséges hozzávalók:

  • karton (minél keményebb, annál jobb, de azért óvatosan a kartondobozok oldalaival, mert nehezen alakíthatóak)
  • lyukkasztó “masina”
  • zsákvarrótű (minél kisebb a gyermek, annál nagyobb és tompahegyű legyen a tű. Tudod, a balesetek elkerülése véget. Ám így is figyelmeztetni kell, hogy tável nem hadonászunk, s ha mégis azt teszi, akkor rögtön elvenni tőle.)
  • vastag cérna vagy vékonyabb spárga (ha nincs, lehet többszálú vékony cérna is, a lényeg, hogy könnyen lehessen varrni vele)

Elkészítés menete:

irattarto-1

Tervezzétek meg a kívánt formát, majd vágjátok ki méretre!

Ha egy téglalapalakú kartont összeteszel egy négyzettel (amelynek az oldala egyezik a téglalap keskenyebbik felével), akkor pont az általam készített formát fogod kapni.

De ettől nyugodtan eltérhetsz és alakíthatsz  ovális, kör- vagy egyéb formájú, alakú irattartót. Csak bátran, kedvetek szerint!

irattarto-2

Minekután megvan a kívánt formátok, lyukkasztóval szerketáljatok ügyesen lyukakat a kartonok szélébe!

Itt az a bibi, hogy pászolniuk kell a két, különböző oldalakon futó lyuksoroknak.  Erre figyeljetek oda, s lehetőleg egyforma távolságra és mélységre üssétek azokat a likakat!

irattarto-3

Ha ügyesen pászítottátok a likakat, akkor most nagyon könnyen fog történni az összevarrás. :)

De ne keseredjetek el, ha mégsem sikerül annyira pontosan összevarrni. Nézd  meg, melyik lyuk áll közelebb ahhoz, amit éppen varrni készülsz, s abba fűzd legközelebb a tűt! Néhol kihagysz egy lyukat, máskor kétszer öltesz egybe. :) Második alkalomra már biztos jobban fog menni!

S mikor végeztek az öltéssel (hagyd a gyereket is működni, hisz így fejlődik a finom motorikus mozgása, kombinációs készsége, sikerélmény éri), akkor már csak azon kell ügyködnötök, hogy minden kincset s kacatot beszuszukáljatok az irattartóba! Fel is akaszthatjátok a falra, szekrényre, íróasztalra vagy, ha lyukat fúrtok az irattartó felső részére, akkor akár lógathatjátok is… :)

IRATTARTO1

Ezek végül hordozható aktatáskák lettek (felső kartonrész fülnek lehajtva), nem érhették meg a kiakasztás utáni életet. :)

A lényeg, hogy a gyermek számára elérhető magasságban legyen!

Kipróbálod?

 Kosztándi Tímea

családi élményszerző

Vélemény, tipp, ötlet? Alább írhatod!