Az ingermütyür (filléres ötlet) | Zelegor Törpmanó
matato1

Íme, az ingermütyür!

Sokan vannak, akik dilemmáznak azon, vajon milyen játékot  adjanak a kis totyogós kezébe. Íratlan gyermeknevelési szabály, hogy a lurkó jobban szeret az ajándékdoboz vagy annak csomagolópapírjával játszani. Ezért olyan játék szükséges számára, ami jobban leköti figyelmét, és legalább két érzékszervére hat: tapintás, hallás, látás kombinációban (az ízlelés és szaglás most nemigen rúg labdába).

Ha ügyes kezű vagy, de méginkább, ha vállalkozó szellemű vagy, akkor ez a játékleírás, amivel játékosan fejlesztheted gyermeked, és ami percekig lefoglalhatja őt, neked íródott!

Ez a játék nem más, mint az ingermütyür! Lehet ezt piszkálgatni, babrálgatni, matatni, s mindezt nagyon kis baleseti kockázattal. Filléres az alapanyag szükséglete és akár kézzel is megvarrható, ha nincs varrógéped. Persze, így több időbe kerül, de az eredménynek épp úgyanúgy fog örülni a ded.

Szükséges hozzávalók:

  • anyagmaradékok (régi nadrágok, blúzok pl.)
  • mindenféle mütyürke, amit akár a régi, már nem használt ruhadarabról lehet leoperálni: zipzár, tépőzár/as zseb, kapcsok stb.
  • gomb több méretben és színben
  • szalagok, pántok
  • erősebb kartonpapír (erősítésnek)
  • és ami még menet közben eszedbejut, hogy feltennéd :)

 

Az elkészítés menete:

Tervezd meg az ingermütyür formáját! Az enyém téglalap alakú, de semmi sem zárja ki, hogy a tiéd ovális netalántán kör alakú legyen.

matato-a

Válogasd ki a mütyürkéket, amiket rá szeretnél majd helyezni. Helyezd el a méretre vágott felületen!

A tervezést befejezve, innentől már csak a (minél) pontos/abb kivitelezés marad hátra.

matato-b

A gombok helyét bejelöltem, s az akasztókat meg megtűztem. Így varrtam le.

matato-f

Ezzel is kész volnék!

matato-c

Bemértem a zsebek helyét is, meg odabigyesztettem egy masnit is. Ez utóbbi lemaradt, mert a szülinapi mulatságra be kellett fejezni, s utólag sem vettem rá magam, hogy rávarrjam.

matato-d

Ahhoz, hogy a kapcsos fül is felkerüljön az ingermütyürre, lemértem, letűztem, majd a visszáján varrtam össze az ingermütyür két oldalát.

matato-e

Előre kell tervezni, hogy mi mindent akarsz levarrni, egyszerre kerüljenek a varrótű alá.

Utolsó előtti lépésként, mielőtt minden oldalát összevarrnád, vágj ki egy akkora méretű és formájú kartondarabot, ami a te ingermütyürödhöz talál, majd csúsztasd bele. Így varrd össze az utolsó oldalát is!

Kartonpapír helyett, ha találsz más kemény, de lágy (értsd: a gyermeket ne sértse meg, pl. a pléh nem ideális erre a célra) darabot, akkor használd azt erősítésként. A kartonpapírral az a baj, hogy mosáskor teljesen szétmállik, így nagyon óvatosan lehet tisztítani a játékot, illetve a sok babrálástól, piszkálgatástól idővel felaprózódhat, elveszti a tartását.

matato3

Az ingermütyür egyik oldala teljesen megvan!

A játék célja az, hogy minél több ingerrel szembesüljön a gyermek, minél több tapasztalati tudása legyen, amelyek által játékos ok-okozati össszefüggéseket vonhat le magában.

Így a purec játékosan tanulhat meg zipzárt húzogatni, gombot begombolni, kapcsokat kapcsolgatni stb. Rájön, mi a funkciója egyik-másik mütyürkének. Mindezen mozgások és rájövések nagyban fejlesztik a finommotorikus mozgását, egyben az agy fejlődését, és eleve lépéselőnyben van, amikor öltözködésnél szembesül velük.

matato2

A különböző színű és tapintású anyagok ötvözése teszi az ingermütyürt a totyogók ideális játékszerévé!

 

Vélemény, tipp, ötlet? Alább írhatod!