Tojásfa készítésének egyszerű módja | Zelegor Törpmanó
tojasfa2

Feldíszített, ünneplőbe öltöztetett fácska.

Ahogy ünneplőbe öltöztetjük a házunkat, öltöztessük ünneplőbe a lelkünket is! Merthogy a kettő sok esetben szorosan összefonódik.

Alább bemutatok egy nagyon egyszerű módját, miként tudnánk szívünkre is odafigyelni, miközben tartalmas programmal kápráztatjuk el a csemetéket.

Mi kell hozzá?

  • A4-es papírlapok, ha vékony karton van, annál jobb
  • színes ceruza, karióka, zsírkréta, vízfesték
  • tű, cérna, olló
  • ragasztó (esetleg)
  • ágacska vízbe állítva vagy kinti (udvar, erkély) bokor, fácska

Az alábbi képet mentsd le a gépedre (katt a képre, mentés másként/save as a kívánt tartományba!), nyomtasd ki, s alkalmas időben vedd elő!

tojasiras1

Kisebb gyermekeknek nagyon jó szolgálatot tesz ez a tojássablon.

Add a csemetéd kezébe, üljetek le a nagyasztal köré színes kariókákkal, zsírkrétával, vízfestékkel, csillogón-villogón író zselés pixekkel felszerelkezve, és lássatok neki a tojások díszítésének!

Ezek, az általam készített, tojásformák a hagyományos díszítéshez kívánnak segítséget nyújtani. Ez azonban ne állítson meg titeket, hogy fantáziátok és ügyességetek kibontakozzon!

Én ragaszkodom hozzá, hogy hagyományos mintájú tojások is kerüljenek húsvét hétfőjén  kosárba. S ez az alkalom (tojásfestés) kiváló lehetőség arra, hogy az alkotó gyermek észrevétlenül magába szívhasson egy kis mélyebb tudást is (szimbólumok, jelentésük, képi ábrázolások sokszínűsége). Hagyományos mintákat innen és innen nézhetsz ki.

tojasfa

Egyszínű és mintás tojások. Ezekkel sík felületen gyakorolja a kölyök a helybeosztást, minta felosztást, hogy aztán a domború tojást könnyebben írhassa meg.

Miután kész a nagy mű, akkor ollóval ügyesen kanyarítsátok ki a tojásokat, fűzzétek fel egy cérnára, majd a megfelelő helyet díszítsétek ki vagy fel vele! Ha vékonyabb papírra nyomtattad a sablont, akkor össze is ragaszthatsz két fél oldalukon kifestett tojást, hogy erősebb tartása legyen.

tojasfa1

Nekünk tojásfánk lett, de ez ne legyen akadálya a ti tojásmintás függönyötöknek! ;)

Jó készülődést, szép együttlétet!

 Kosztándi Tímea,

családi élményszerző

Vélemény, tipp, ötlet? Alább írhatod!